TIP żywieniowy
Cukier – jak go ograniczyć ?
Cukier jest jednym z nielicznych składników pokarmowych, które oprócz wysokiej dawki węglowodanów prostych i dużej liczby kalorii nie wnoszą do diety niczego korzystnego. No, może poza przyjemnym smakiem potraw – i to jest absolutnie jedyna zaleta białego cukru Jego nadmiar w diecie powoduje problemy z trzustką i regulacją glukozy we krwi, ale również otyłość. Skoro tu jesteś, to na pewno wiesz już na pewno, że nie chcesz być niewolnikiem tego białego truciciela, i słusznie – podpowiemy Ci, jak z nim walczyć.
W sklepach coraz bardziej powszechne są zamienniki cukru – erytrytol, ksylitol, stewia i inne. Charakteryzują się one słodkim smakiem, dającym odczucie podobnej słodkości co cukier kryształ, ale mają mniejszą liczbę kalorii, no i oczywiście zupełnie inny skład chemiczny. Zamienniki mogą być całkiem niezłym początkiem w pozbywaniu się cukru ze swojej kuchni na dobre. Są fajne, jeśli chcesz wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe, a sprawia Ci przykrość sama myśl o piciu niesłodzonej herbaty lub kawy
Cała zabawa w odstawianie cukru polega na tym, żeby węglowodanów w diecie dostarczać sobie z pełnowartościowych źródeł. Jeśli już spożywamy cukry proste, to niech pochodzą one z owoców – to ich najbardziej wartościowe źródło.
Jeśli zaspokoisz zapotrzebowanie organizmu na węglowodany z pełnowartościowych produktów, wtedy nie będziesz odczuwał potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego
Przyjdź na konsultacje z dietetykiem i wprowadź do swojego życia zdrowe nawyki żywieniowe.
Lepsze samopoczucie, szczupła sylwetka są w Twoim zasięgu !